PackageKit ve PiSi

Pardus 2008 hazırlıkları son sürat sürerken PiSi'nin efendisi Faiksan PiSi-DB branchında [Branch merge edildi] PiSi 'nin bilimum sorunlarını çözüp, yeni özellikler ekleyip, API'yi adam edip, DB'yi hızlandırıp, kodu temizleyip, düzgün testler yazarken dışarda da olup bitenden de geri kalmayalım derdine düştük ekipce.

Henüz duymadıysanız DBUS/ConsoleKit/Policykit triosu üzerine yerleşen ve paket yöneticisinden/dağıtımdan bağımsız çalışan PackageKit nedir/ne yapar/ne işe yarar diye araştırmak için bu an, güzel bir an olabilir.

Dün PackageKit 0.1.1'in duyurulması ile artık PiSi-DB branchında ikamet etmekte olan PiSi'de PackageKit'in desteklediği paket yöneticileri arasına girdi. Gerek PiSi'nin yeni API'sinin temizliği/kolaylığı, gerekse PackageKit kullanmanın avantajları birleşince (yerel cache mekanizması, transaction desteği, en önemlisi PolicyKit ile yetkilendirme ve ConsoleKit ile süreçleri takip etme) backend'i yazmak, gerekli PackageKit değişikliklerini yapmak, bunları dağıtıma entegre etmek işleri hallice hızlı şekilde bitti.

Henüz daha işi tam olarak bitmemiş olsa da Pisi-Cli'nin sunduğu paket kurma/kaldırma/güncelleme/sorgulama işlemlerinin büyük bir kısmını yapabiliyor;

pk1.png
pk2.png

Eylemlerimiz sürecek, bizi izlemeye devam edin :)